Resveratrolis sveikai širdžiai

Resveratrolis ir širdis

Sergamumas širdies ir kraujagyslių ligomis – viena iš pagrindinių priežasčių, lemiančių mirtingumą Amerikoje ir Europoje. Šios ligos pražudo apie du trečdalius suaugusiųjų. Lietuva – viena pirmaujančių šalių pagal sergančiųjų širdies ir kraujagyslių ligomis skaičių.

Viena iš priežasčių, dėl ko susergama širdies ir kraujagyslių ligomis, yra cholesterolio disbalansas. Žmogaus organizme gaminasi mažo tankio lipoproteinai (MTL), kurie dažnai vadinami „bloguoju“ cholesteroliu, ir didelio tankio lipoproteinai (DTL) – vadinamasis „gerasis“ cholesterolis. Dideli MTL ir maži DTL kiekiai žmogaus organizme yra laikomi pagrindiniais aterogenezės vystymosi kaltininkais.

„Cholesterolio maras“, kuris užkemša arterijas, yra vadinamas ateroma, o laipsniškas ateromos vystymasis širdies arterijose – vainikinių arterijų aterogeneze.

Vis dėlto pastaruoju metu pradedama manyti, kad yra ir kitų priežasčių, sukeliančių širdies smūgį, kurios gali turėti ne mažiau įtakos nei ateroma ar aterogenezė. Kai kurie mokslininkai mano, kad būtent trombai (kraujo krešuliai) yra pagrindiniai kaltininkai, sukeliantys miokardo infarktą. Kiti tyrėjai itin pabrėžia ir trombocitų agregacijos (trombogenezės) reikšmingumą šioms ligoms. Trombozė ir siaurų arterijų užkimšimas – mirtini atvejai, atsakingi už daugiau nei 90 proc. mirčių nuo vainikinių širdies arterijų ligų.

Esant tokiai statistikai, kai mirčių nuo širdies ligų skaičius yra fatališkas, mokslininkai susidomėjo prancūziškuoju paradoksu – kodėl Prancūzijos gyventojai gerokai rečiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis, nors jų dietoje gausu sočiųjų riebalų? Kur glūdi pietiečių sveikos širdies paslaptis?

Ėmus tirti šį reiškinį, buvo padaryta išvada, kad sveikos širdies receptas slypi prancūzų taip mėgstamame būtent raudonajame vyne.

Resveratrolis ir širdis

Norint geriau suprasti šį reiškinį, buvo atlikta nemažai tyrimų. Jų metu tiriamieji vartojo skirtingus gėrimus: baltąjį, raudonąjį vyną, alų ir kitus alkoholinius gėrimus. Tyrimo pabaigoje gauti rezultatai leido daryti prielaidą, kad raudonasis vynas prisidėjo prie tiriamųjų organizme padėjusio DTL kieko ir sumažėjusios trombocitų agregacijos ir parodė daug reikšmingesnius rezultatus nei vartojant kitus alkoholinius gėrimus. Tęsiant tyrimus paaiškėjo, kad paslaptis greičiausiai glūdi raudonajame vyne esančioje veikliojoje polifenolinėje medžiagoje – resveratrolyje. Klinikiniuose tyrimuose pateikiama nuomonė, kad ši veiklioji medžiaga gali padėti sumažinti sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis iki 30 proc., nes, vartojant vyną saikingai ir pagal rekomendacijas, galima palaikyti pagrindines širdies ligų prevencijos savybes. Tačiau kuo ypatingas būtent raudonasis, o ne baltasis vynas? Atsakymas paprastas. Fermentuojant raudonąjį vyną, vynuogių odelės nėra nulupamos, priešingai nei fermentuojant baltąjį. Kadangi daugiausia resveratrolio randama vynuogių odelėse, o ne pačiose vynuogėse, tai ir raudonajame vyne jo yra daug daugiau nei baltajame. Vidutiniškai baltajame vyne randama 0,05–1,80 mg/l, rožiniame 0,43–3,52 mg/l, raudonajame – 1,92–12,59 mg/l resveratrolio. Maisto papildus dažniausiai sudaro 10–50 mg resveratrolio.

Resveratrolio kiekiai, randami vynuogių odelėse, dėl skirtingų faktorių gali itin svyruoti. Dažniausiai jie priklauso nuo vynuogės geografinės kilmės, kultivavimo būdo, tiesioginio grybelių infekcinio poveikio. Taip pat svarbus veiksnys, nulemiantis skirtingus resveratrolio kiekius vyne, yra ir fermentacijos trukmė (t.y. kiek laiko vynas kontaktuoja su odelėmis). Šiame gėrime yra dideli ne tik resveratrolio (tiek cis- tiek trans-), bet ir kitų flavonoidų kiekiai.

Raudonajame vyne randami fenoliniai komponentai taip pat gali padėti sumažinti azoto oksido (NO) formaciją. Tai procesas, kai MTL (mažo tankio lipoproteinai) prisijungia prie cholesterolio ir sukuria vadinamąjį kenksmingąjį cholesterolį, kuris nusėda ant arterijų sienelių. Vyne esantys fenoliniai komponentai taip pat gali padėti sustabdyti lipidų ir plazmos peroksidaciją ir padėti sumažinti trombozės riziką.

colesterolo

Fenoliniai komponentai gali būti labai įvairūs, tačiau pagrindinis jų skirtumas glūdi flavonoiduose, turinčiuose stiprių biologinių efektų. Vienas iš jų – gebėjimas slopinti eikosanoidų sintezę ir patologinę trombocitų agregaciją. Norint geriau suvokti šio proceso reikšmę, svarbu žinoti pagrindinius kraujagyslių biologijos faktus.

Sveikos, lygios, nepažeistos kraujagyslių sienelės sintetina ir išskiria prostacikliną – stiprų vazodilatatorių ir potencialiausią trombocitų agregacijos slopiklį. Aktyvuoti trombocitai gamina kitą medžiagą – tromboksaną, kuris stimuliuoja naujų trombocitų pasigaminimą ir kartu jų agregaciją. Prostaciklinas ir tromboksanas priklauso eikosanoidų šeimos grupei ir vaidina du visiškai skirtingus vaidmenis reguliuojant trombocitų ir kraujagyslių sienelių sąveiką bei hemostazinių krešulių ir vidinių arterinių trombų formavimosi procese.

Kitaip tariant, prostaciklinas didina kraujagyslių spindį, neleidžia trombams užkimšti širdies arterijų, palaiko sveiką kraujagyslių sienelių būklę. Tromboksanas, atvirkščiai – skatina patologinį krešėjimą, siaurina arterijas ir gali pažeisti kraujagyslių sieneles, taip skatindamas ateromą. Prostaciklino aktyvumą silpnina įvairūs radikalai ir oksidantai, ypač lipidiniai peroksidai ir hidroperoksidai. Sutrikus prooksidantų, antioksidantų ir oksidacinių substratų balansui, pradeda dominuoti hidroperoksidai, ir kyla polinkis gamintis laisviesiems radikalams. Tam, kad būtų maksimali širdžiai naudingo protaciklino gamyba, reikia panaikinti hidroperoksitų dominavimą. Prie to gali prisidėti sočiųjų riebalų pašalinimas iš mitybos raciono, kadangi jie yra vienas hidroperoksidų ir peroksidų šaltinių.

Heart Blood Health

Taigi, kraujagyslių būklei ir trombocitų agregacijai itin didelę reikšmę turi kraujagyslių sienelėse esantis naudingojo prostaciklino ir žalingojo tromboksano kiekio santykis. O prostaciklino sintezei kenkia įvairūs oksidantai ir hidroperoksidai. Manoma, kad resveratrolis gali padėti sumažinti patologinę trombocitų agregaciją (trombogenezę).

Resveratrolis – tai polifenolinis junginys, randamas ne tik raudonosiose vynuogėse, iš jų pagamintame vyne ar sultyse, bet ir riešutuose, kakavoje ir vaccinium šeimos uogose (mėlynėse, šilauogėse, spanguolėse). Resveratrolis yra riebaluose tirpus junginys, pasigaminantis augalui reaguojant į stresines situacijas: pažeidimus, grybelį, ultravioletinius spindulius ir pan.

Resveratrolis (kaip, pvz., Evelor) gali būti ekstrahuojamas iš japoninės plačialapės rūgties šaknų (lot. Plygonium cuspidatum, kiniškai – Hu Zang).

Fallopia japonica, characteristic leaves

Iš šio augalo išgaunamą resveratrolį tradicinė Kinijos ir Japonijos liaudies medicina naudoja jau daugiau nei 2000 metų, ir ne tik širdies ir kraujagyslių sistemai palaikyti, bet ir šlakams valyti, odos ligų profilaktikai ir gydymo tikslais.

Remiantis šių dienų klinikiniais tyrimais vyrauja nuomonė, kad resveratrolis gali padėti palaikyti širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, ypač kabant apie šių ligų prevenciją (profilaktiką).

1. Resveratrolis gali padėti apsaugoti kraujagysles

Žmogaus arterijas gaubia plonas ląstelių sluoksnis, sukuriantis sieneles. Jos yra itin jautrios netinkamai dietai, kurią dažniausiai sukelia hidrinti riebalai, cukraus perteklius, kortizolis ir insulinas. Pažeidus kraujagyslių sieneles, pakyla kraujospūdis, atsiranda mikroįtrūkimų, kurie užpildomi putojančia medžiaga, padidinančia miokardo infarkto riziką. Resveratrolyje esantis proantocianidinas gali padėti padidinti pirminių ląstelių kiekį kaulų čiulpuose, kurios migruoja į pažeistas arterijų sienelių vietas ir efektyviai jas atkuria. Didesnis pirminių ląstelių kiekis kraujotakoje yra siejamas su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika, širdies infarkto tikimybe ir normaliu kraujospūdžiu.

2. Resveratrolis taip pat gali padėti širdžiai atsigauti po infarkto, padidindamas jos kapiliarų tankumą

Klinikiniuose tyrimuose pateikiama nuomonė, kad resveratrolis gali padėti pagerinti ir kraujo cirkuliaciją, taip pat būti itin naudingas norint padėti sumažinti insulto žalą smegenims ir apsaugoti nuo jo. Insultas dažniausiai pasireiškia, kai kraujo krešuliai užkemša vainikines ar smegenų kraujagysles. Atrasta, kad resveratrolis gali padėti sumažinti šių trombocitų susiformavimo pavojų. Taip pat, padėdamas atnaujinti pakitusį prooksidantų aktyvumą žmogaus kūne, gali padėti neutralizuoti neuronams padaromą žalą jau po insulto.

3. Klinikiniuose tyrimuose pateikiama nuomonė, kad resveratrolis gali padėti palaikyti „gerojo“ cholesterolio kiekį žmogaus organizme, o tai ypač svarbu širdies ir kraujagyslių sistemos profilaktikai

Resveratrolis gali padėti lipoproteidams oksiduotis, dėl to jie mažina blogojo cholesterolio susidarymą ir užkerta kelią širdies ir kraujagyslių ligų vystymuisi. „Gerasis“ cholesterolis pasigamina tada, kai didelio tankio lipoproteidai susijungia su organizme esančiu cholesteroliu. Pagrindinis šių lipoproteidų vaidmuo – neleisti „blogajam“ cholesteroliui kauptis ant arterijų. Resveratrolis gali padėti paskatinti „gerojo“ cholesterolio pasigaminimo procesus.

4. Resveratrolis gali padėti aterosklerozės profilaktikai

Aterosklerozė – dar viena dažnai pasitaikančių širdies ir kraujagyslių ligų, yra siejama su uždegiminėmis ligomis ir gali padidinti miokardo infarkto riziką. Kraujagyslių lygiųjų raumenų ląstelės susitraukia arba atsipalaiduoja keičiantis kraujo spaudimui ir yra atsakingos už tai, kad kraujas organizme būtų pernešamas į ten, kur jo reikia. Manoma, kad šių ląstelių proliferacija skatina aterosklerozės vystymąsi.

Pirmosiomis aterosklerozės vystymosi fazėmis uždegiminiai baltieji kraujo kūneliai migruoja iš kraujo į arterijų sienelių molekules. Ištirta, kad resveratrolis gali padėti sumažinti uždegiminių molekulių įsiskverbimą į jautrias kraujagyslių sieneles ir apsaugoti kraujagysles nuo užsikimšimo, padėdamas sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Resveratrolis gali padėti sumažinti proliferacijos procesą.

5. Klinikiniuose tyrimuose pateikiama nuomonė, kad resveratrolis gali būti naudingas širdies ir kraujagyslių sistemos funkcijoms palaikyti jau sergantiems šiomis ligomis

Resveratrolis gali padėti sureguliuoti kraujospūdį, padėti palengvinti hipertenzijos, trombozės, aritmijos simptomus ir sumažinti kraujagyslių plėtimąsi. Resveratrolis gali padėti naujų kraujagyslių formavimosi procesui, o tai padeda padidinti kraujo pratekėjimą į pažeistas vietas.

Taip pat resveratrolis gali padėti stimuliuoti eNOS fermento aktyvumą. eNOS – tai junginys, kuris veikiant endotelinėms kraujagyslių ląstelėms katalizuoja nitrinio oksido (NO) formaciją. NO yra reikalingas arterijų atpalaidavimo procesui palaikyti. Sumažėjusi NO vazodilatacija yra siejama su padidėjusia rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Iki šiol nėra atrastas joks resveratrolio šalutinis poveikis. Tačiau nėščiosioms ir sirgusioms krūtų, kiaušidžių ar gimdos vėžiu, kol nebus patvirtintas estrogeninis resveratrolio poveikis, rekomenduojama nevartoti šio junginio papildų.

Literatūros šaltiniai:

  • Blood Coagulation Fibrinolysis 2004 Sep; 15(6):441-6
  •  Life Sciences 2003 Aug 1; 73(11):1393-400
  •  Agric Food Chemistry 2005 May 4; 53(9):3403-7
  •  Int Mol Med. 2005 Oct; 16(4):533-40
  • Higdon, Jane, Victoria J. Drake ir William P. Steward, „Resveratrol“. Linus Pauling Institute, 2005 – 2013, <http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/phytochemicals/resveratrol/>.
  • Kroon, Paul, et al., „The Cardiovascular Nutrapharmacology of Resveratrol: Pharmacokinetics, Molecular Mechanisms and Therapeutic Potential“, Institute of Food Research, Norwich Research Park, Norwich NR4 7UA, UK. Current Medicinal Chemistry. Bentham Science Publishers, 2010;17(23):2442-55.
  • „Resveratrol & cardiovascular health“, <http://drjeffreytucker.com/2010/09/1380/>.
  • Wollin, Stephanie D. ir Peter J. H. Jones, „Alcohol, Red Wine and Cardiovasculad Disease“. School of Dietetics and Human Nutrition, McGill University, Ste-Anne-de-Bellevue, Quebec, Canada.

 


Prisijunkite prie mūsų

Google+


View Sveikai Širdžiai's LinkedIn profileView Sveikai Širdžiai's profile

Sveikai Širdžiai

Jūsų el. pašto adresas (būtina)

Jūsų klausimas